onsdag 1 december 2010

Lakritskola

Idag var det dags att göra ännu mer julgodis. Gjorde denna kolan en gång förra julen och den blev riktigt god så det blir en favorit i repris. Hann bara göra kolan och inte doppa i choklad, men det får jag göra imon. Kunde tyvärr inte ta några kort för kameran laddas, men det kanske kommer en bild på slutresultat vid senare tillfälle =).
Här kommer receptet:


Ca 40 stycken 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. 
Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock 
och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. 
Det tar ca 10-15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. 
Ställ kolan kallt att stelna. 
Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något).
Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. 
Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
Förvaras kallt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar